utorok 12. marca 2019

Ako odnaučiť dieťa od plienok?

Snáď každá mamička to pozná, keď sa snaží odnaučiť svojho drobca od plienok a ten nie a nie sa tej plienky vzdať.

Takéto chvíle sú niekedy komické, ale mamičku stojí niekedy naozaj veľa námahy, aby dieťatko urobilo svoju potrebu do nočníka a nie do plienky. Preto vám ponúkame zopár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť pri učení dieťatka na nočník.


▪ Najneskôr do dvoch rokov sa odporúča pre dieťa začať s nočníkom. Štúdie ukazujú, že približne dieťa vo veku od 1,5 roka si začína uvedomovať samo seba, začína si teda uvedomovať, že sa "pocikalo". Ak začínate u dieťaťa s nočníkom skôr, berte to ako spoznávanie a príjemnú skúsenosť pre dieťa, no nikdy to nemôžete robiť proti jeho vôli. Dieťa si môže zafixovať zlú skúsenosť a o to ťažšie ho potom odnaučíte od plienok. 

 Umiestnite nočník v izbe, v ktorej sa najčastejšie hrá. Bude si ho obzerať, zvykne si na jeho prítomnosť a o to ľahšie ho potom posadíte prvýkrát na nočník.  Zo začiatku ho bude brať ako vec na sedenie, pri ktorej sa môže hrať a komunikovať s vami. 

▪ Veľa detí neobsedí na nočníku, preto je dôležité, aby ste ho zabavili. Hrajte sa s ním alebo mu čítajte rozprávky. Pre dieťa to musí byť naozaj zábavné, aby na nočníku zotrvalo. A hlavne ho dávajte na nočník často.

▪ Po každom vydarenom pokuse nezabudnime dieťa pochváliť. Tlieskajte a radujte sa s ním z toho, čo sa mu podarilo, aby si začalo uvedomovať, že urobilo niečo výnimočné.

▪ Skúste mu dať namiesto plienok doma tenké nohavičky, aby cítilo, že sa "pocikalo". Musí si začať postupne uvedomovať, že takýto spôsob potreby nie je najkomfortnejší.

▪ Ak sa ide dieťatko kúpať, dajte ho na nočník v kúpeľni, keď tečie voda. Zvuk silno tečúcej vody mu podvedome pomôže vycikať sa do nočníka a vtedy ho nezabudnite znova pochváliť.


▪ Pozorujte správanie dieťatka a snažte sa odpozorovať intervaly, kedy dieťatko moči a prispôsobte tomu frekvenciu "usádzania" na nočník. 

▪ Rozpoznajte nutkanie na stolicu. Deti zatláčajú nožičky k sebe, chytajú si plienku, väčšie sa niekam schovajú, aby neboli rušené.

Počas  bdelosti by dieťa do štyroch rokov už malo vedieť udržať obsah močového mechúra. Odúčanie v noci potrvá trochu dlhšie, možno až do školského veku. Problémom by bolo časté a pravidelné močenie v predškolskom veku, vtedy treba vyhľadať odbornú pomoc. Ak v začiatkoch odúčania nezaznamenáte žiadny pokrok, odložte to o niekoľko týždňov. Nehnevajte sa na dieťa, jeho svaly na zvierači konečníka a močovodu nie sú ešte dostatočne vyvinuté a nevie ich ovládať. 

Čo na záver? 
Čo dieťa, to iný spôsob. Veď nie nadarmo sa hovorí, že každé dieťa je výnimočné. Možno nájdete vlastný spôsob, ako ho to naučiť. Pamätajte, každé dieťa to skôr či neskôr zvládne a keď vyrastie, budete na to s humorom spomínať.

Babysitting Košice

1 komentár: