sobota 20. júla 2019

Ako pomôcť dieťatku, keď sa mu prerezávajú prvé zúbky


Vkladá si váš drobček predmety do úst, je mrzutý a nechutí mu jedlo? Má dokonca zvýšenú teplotu a soplíky pod nosom? Ak sa nejedná o chorobu, môžu byť príčinou takéhoto správania rastúce zúbky.

Kým niektoré deti tým prejdú bez väčších problémov, iné sa poriadne potrápia. Ak sa objaví problém s prerezávaním zúbkov, trápiť sa môžu dvaja, hoc každý iným spôsobom. Dieťa kvôli zúbkom, mama kvôli dieťaťu.

Kedy sa začnú ukazovať prvé zúbky?
Začiatok rastu zúbkov je u každého dieťaťa individuálny a je nezávislý na jeho fyzickom a psychickom vývoji. Obvykle je to medzi šiestym a deviatym mesiacom, hoci nie je nezvyčajné, ak sa prvý zúbok objaví už v treťom mesiaci a u iných až pred prvými narodeninami.



Aké môžu byť príznaky prerezávania zúbkov?
Deti sú podráždené, vyžadujú si väčšiu pozornosť
Nepokojný spánok, častejší plač
Nadmerné slinenie
● Červené, opuchnuté ďasna, niekedy biele fliačiky pod ďasnami
● Soplíky, výtoky z nosa
Zvýšená teplota
Mierne vodnatá stolica
Podráždenie oblasti okolo úst, vplyvom nadmerného slinenia
Vyžadovanie si väčšieho množstva jedla alebo odmietanie jedla
Žuvanie ručičiek alebo predmetov
Sčervenanie, ružové líca

Príznaky, ako je zvýšená teplota a hnačka, však môžu byť prejavom aj vírusového ochorenia. Pokiaľ neprejdú v krátkom čase, navštívte svojho pediatra a prekonzultujte s ním tento stav. Nič tým nepokazíte, ak ho upozorníte na pretrvávajúce príznaky a vyšetrením vylúčite vážnejšie zdravotné problémy.

Príčiny bolesti pri prerezávaní zúbkov
Pri raste detských zúbkov sa horná časť zuba dostáva cez ďasno, čo spôsobuje u dieťaťa nepokoj a podráždenosť. Neznáme pocity a bolesť, ktorými musí dieťatko prejsť, môžu byť pre neho prvou skúsenosťou s väčšou bolesťou. Preto treba byť mimoriadne trpezlivý a láskavý.

Ako pomôcť svojmu drobčekovi?
Ak sa vaše dieťatko trápi kvôli zúbkom, existuje niekoľko spôsobov, ako mu to uľahčiť. V obchodoch s detskými potrebami sa dajú zakúpiť rôzne hryzadlá alebo masážne kefky, ktoré namiesto štetiniek sú zakončené masážnou hlavicou. Ďalšou pomôckou môžu byť špeciálne vyrobené krúžky na hryzenie, najmä tie, ktoré je možné ochladiť v chladničke.

Pokiaľ nič nepomáha, je možné siahnuť po špeciálnych prípravkoch z lekárne. Jedná sa o gély alebo roztoky, ktoré sa nanášajú na ďasna a dokážu uľaviť od bolesti.  Treba ich však používať opatrne s ohľadom na vek dieťaťa a nechať si poradiť u lekárnika. Ochranný krém môže pomôcť predchádzať podráždeniu kože na brade a krku z nadmerného slinenia.

Ak vaše dieťa viac sliní, zaistite jeho dostatočnú hydratáciu podávaním väčšieho množstva tekutín. Pri pretrvávajúcich ťažkostiach by ste v každom prípade mali vyhľadať detského lekára. Ak má dieťa horúčku, môže vám detský lekár odporučiť vhodné lieky proti horúčke a bolesti.

Upokojujúce bude najmä vaše objatie, ktoré sa nedá ničím nahradiť. Odveďte pozornosť od nepríjemných pocitov vášho dieťatka k hračkám a hrám, kde na to na chvíľu zabudne. Nebojte sa a buďte trpezlivý, toto obdobie iste pominie a onedlho sa budete tešiť nádhernému úsmevu so zúbkami a detskému jasotu.

Babysitting Košice


Čítajte súvisiace články:
Viete o tom, že mamička má vplyv na detské zúbky?
Vedeli ste, že s čistením zúbkov zubnou kefkou začíname u detí už od pol roka?


Foto: 123RF

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára