štvrtok 1. mája 2014

Kto z rodičov uhádne, ktoré z detí je extrovert a ktoré introvert?



Ak máte doma batoľa, po prečítaní článku možno zistíte, či z neho vyrastie extrovert alebo introvert 


Už správanie batoľaťa môže prezradiť jeho sklon k extrovertnosti alebo introvertnosti


K malému štvormesačnému batoľaťu sa skláňajú starí rodičia a snažia sa ho hračkami a rôznymi grimasami zaujať. Chcú sa potešiť každej jeho radostnej reakcii, mávaniu ručičiek, smiechu alebo džavotu. Avšak dieťa iba uprene pozerá a sleduje ich správanie so zaujatým výrazom.

Je to protiklad reakcie dieťaťa, ktoré sa usmieva, džavotá, máva rúčkami a reaguje pri každom podnete. Možno by ste predpokladali, že prvé dieťa bude introvert a to druhé extrovert. Opak je však pravdou.

Podľa reakcie vášho batoľaťa sa s veľkou pravdepodobnosťou dá predpokladať jeho inklinácia k extrovertnosti alebo introvertnosti.

V roku 1989 začal slávny americký psychológ Jerome Kagan dlhodobý pokus, keď vzorku Američanov sledoval od útleho detstva cez obdobie dospievania až po dospelosť. Chcel zistiť, od čoho všetkého závisí ich temperament. Tento pokus beží dodnes.

Pokusu sa zúčastnilo vyše päťsto štvormesačných batoliat. Vystavovali ich rôznym podnetom, napríklad pred nimi nafúkli a praskli balónik alebo im ukazovali výrazné farebné predmety a sledovali ich reakcie.

Okolo štyridsať percent detí sa výskumníkmi nedalo vyviesť z miery a reagovali pokojne, no ďalších dvadsať percent reagovalo prudšie: gúľali očami, hýbali rúčkami a nohami, kričali a zrýchlil sa im tep.
Vedci potom vyslovili prekvapivú hypotézu, podľa ktorej by z detí s výraznejšími reakciami mali vyrásť introverti, kým z pokojnejších batoliat extroverti.

Predpoveď sa naplnila, keď testovaná vzorka detí dorástla do dospelosti. Vedci zistili, že rozdielna citlivosť nervovej sústavy je tým, čo stojí za odlišným typom osobnosti.

Ako sa vlastne prejavujú tieto dva typy v školskom veku?
Introvert je vnímavejší, citlivejšie reaguje na podnety. Pod vplyvom množstva spoločenských podnetov sa pravdepodobne trochu utiahne do súkromia, k počítaču či knihe.

Extrovert naopak potrebuje výraznejšie stimuly. Vyhľadáva vzrušujúce situácie, rýchlejšie prepadne nude, osamote neobsedí. Môže preferovať adrenalínové športy či intenzívny spoločenský život s hlučnými večierkami.

Príroda to zariadila tak, že svet je kombináciou oboch osobností. Každý svojou jedinečnosťou vníma svet inými očami a inak reaguje na okolité dianie. Pochopiť toho druhého aj prostredníctvom tohto poznania je prejavom empatie a je základom dobrých medziľudských vzťahov.

Pri deťoch je toto poznanie o to dôležitejšie. Ich citlivé duše nechápu, že okolie od nich môže vyžadovať aj veci, ktoré nie sú prirodzeným prejavom ich povahy. Pokiaľ rodič správne zvolí prístup k povahe dieťaťa a jeho individualite, prispeje k budovaniu jeho sebavedomia prirodzenou cestou.

Babysitting Košice

Zdroj: Susan Cainova, Ticho. Sila introvertov vo svete, ktorý nikdy neprestáva rozprávať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára