pondelok 1. júla 2013

Prečo bábätka plačú a čo nám tým chcú povedať?

Plač je hlavným komunikačným prostriedkom bábätiek a ovládajú ho všetky perfektne od narodenia. Inak komunikovať nevedia, preto berte plač ako niečo pre bábätka prirodzené.

Najhoršie to majú rodičia pri prvom dieťati. Veľmi sa tešia na svoje bábätko, ako mu budú spievať, hovoriť k nemu a pristupovať s láskou. Plačlivé obdobie dieťaťa v nich však vyvolá pochybnosti.

Sami seba sa pýtajú, že čo robia zle? Toto sú najčastejšie príčiny plaču.




Príčiny plaču bábätka:

nepohodlie – veľmi stiahnutá plienka, je pocikané alebo pokakané. Niektorým deťom však nevadí špinavá plienka a nedávajú to najavo krikom a plačom, vtedy je na nás to odkontrolovať.

hlad – veľmi častá príčina hlavne v prvých mesiacoch. Najlepšie je naučiť sa rozpoznávať signály, že je hladné a tým predchádzať plaču.

pocit neistoty – chýba mu vaša prítomnosť, chce vás cítiť, chce počuť váš hlas, tlkot vášho srdca, chce byť v náruči. Niektoré bábätka vyžadujú väčšiu pozornosť, iné vydržia byť aj osamote. Ak sa mu páči vaša pozornosť, tak neváhajte a vezmite ho do náručia.

únava – nervový systém nie je dostatočne vyvinutý a pre množstvo vonkajších podnetov (nadmerné svetlo, hluk, dotyky, množstvo ľudí, zapnutý televízor) sa môže preťažiť. Doprajte mu preto dostatok odpočinku a pokoja. Jeho plač hovorí, že už ma toho dosť. Vezmite ho do izbičky, kde bude len s vami.

nudí sa – zaujmite ho niečím novým, zabavte ho spevom alebo rozprávaním. Pre dieťa, ktoré potrebuje viac dojmov z okolia, je hranie sa náplňou dňa. Iné vydrží dlhšie bez mamičky a zabaví sa samo.

vonkajšie podmienky – chlad alebo teplo. Niekedy úzkostlivá mamička naoblieka bábätko priveľmi, inokedy by dieťaťu pomohlo teplejšie oblečenie. Tak, ako rýchlo sa vie dieťa podchladiť, vie sa aj prehriať. Rukou na záhlaví, krku a hornej časti hrudníka zistíte, či je mu zima alebo veľmi teplo. Ak má tieto časti vlhké, je mu príliš teplo, ak sú studené, je mu zima.

nevyhnutné činnosti –  obliekanie, vyzliekanie, kúpanie, čistenie. Robte to čo najrýchlejšie, aby mu dlhé trvanie nespôsobovalo nepohodlie.

úzkostlivá starostlivosť - nútenie do jedla a činností, ktoré mu nie sú po vôli, spôsobujú podráždenosť, ktorá môže tiež vyvolať plač. Vieme, že sú potrebné a majú sa robiť, ale treba to robiť empaticky a s citom.

mamičkina nálada – ak ste podráždená a unavená, dieťa to môže vycítiť a prejaví to plačom. Niekedy sú však mamičky prekvapené, že ak mali ťažký deň a veľa starosti, dieťa bolo nezvyčajne pokojné, akoby vycítilo, že vám tým pomôže.

zdravotný stav a bolesti – idú mu zúbky, má koliku, zaparený zadok, zvýšenú teplotu. Ak to neviete sama zvládnuť a nie ste si istá, čo je príčinou jeho bolesti, je potrebné vyhľadať lekára.

všetky ostatné dôvody, tu nevymenované, ktoré bábätko urputne vysvetľuje plačom a nikto mu nerozumie

Takže dieťa plače na jeden alebo viacero z uvedený dôvodov naraz. Avšak pravda je taká, že len čo odstránite jeho potrebu alebo problém, môže už plakať pre iný dôvod. A takto stále dookola. Takto to chodí. Sú obdobia, kedy sa pochválite, že vaše bábätko je úžasné a o pár týždňov je všetko inak.

Nechať ho vyrevať, nie je správne. Možno je hladné a tak sa z plaču rozruší, že sa už nebude schopné najesť.  Pri plači sa vyplavuje stresový hormón kortizol, ktorý pri dlhotrvajúcom plači môže vážne poškodiť štruktúry vyvíjajúceho sa mozgu. Takýto stres v rannom detstve môže byť neskôr príčinou rôznych úzkosti a neuróz. Takisto nikdy netraste bábätkom, môžete tým narušiť dôležité funkcie mozgu a spôsobiť smrť.

Časom budete vedieť rozpoznať dôvody plaču, len treba byť trpezlivá a pozorná. Dôvody plaču sa budú meniť, preto musíte hlavne zostať pokojná, aby ste neprenášali svoju nervozitu na dieťa. Je možné sa poradiť u pediatra alebo navštíviť iného odborníka, ak máte predsa pochybnosti.

Ja sama som tým musela prejsť a mala som pochybnosti, či to budem chcieť ešte raz zažiť. Dnes sa však teším dvom skvelým synom a verte, stojí to za to.

Na záver
Keď si myslíte, že už všetko máte za sebou a dieťa pomaly z toho plaču vyrástlo, tak sa mýlite. Čaká vás ďalšie obdobie, obdobie vzdoru medzi približne druhým a tretím rokom života. Tam sa k plaču môže pridružiť hádzanie sa o zem a krik. Vôľa presadiť svoje v ňom môže vyvolať plač z trucu. V článku „Výchova detí v duchu väčšej slobody alebo vedenie prirodzenou autoritou“ je zaujímavo vykreslený pohľad na túto problematiku.

Renáta Greculová / Babysitting Košice

Čítaj súvisiace články: 
Výchova deti v duchu väčšej slobody alebo vedenie prirodzenou autoritou?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára